Spiegelstem Blog #1 Is Meten Weten?

In deze reeks blogs lichten we verschillende aspecten toe van project Spiegelstem een interactieve kamer waar jongeren door te bewegen in de ruimte en te spelen met hun stem tot rust kunnen komen en meer inzicht krijgen in hun emoties.

In deze eerste blog zoomen we in op het onderzoek wat ten grondslag ligt aan het Spiegelstem project. Hoewel het daadwerkelijk bouwen en programmeren van Spiegelstem van groot belang is, proberen we in dit project namelijk ook zoveel mogelijk aandacht te besteden aan het meten van de effectiviteit en de toepasbaarheid van de installatie. Met andere woorden: werkt de installatie wel zoals we dat graag zouden willen? 

Wat willen we met Spiegelstem bereiken?
Het einddoel van Spiegelstem is om bij te dragen aan het verminderen van onrust en agressieve escalaties op de locaties van de onze zorgpartners: de Kingmaschool en woongroep de Zonnering. Om dit doel te realiseren hebben we als eerste stap van het onderzoektraject met het hele team een aantal belangrijke aspecten in kaart gebracht. Zo zijn we na gaan denken over welke veranderingen we zouden willen zien in de vaardigheden of het gedrag van de jongeren, of er al bestaande leertechnieken of behandeltechnieken zijn die we zouden kunnen gebruiken en hoe de installatie het beste vormgegeven zou kunnen worden om de gewenste veranderingen mogelijk te maken.

Worksheet die is ingevuld bij de eerste gesprekken en brainstormsessies.

Worksheet die is ingevuld bij de eerste gesprekken en brainstormsessies.

Kerndoelen
Naar aanleiding van deze eerste gesprekken en brainstormsessies hebben we een aantal kerndoelen geformuleerd gericht op de gedragingen en vaardigheden die we bij de jongeren willen stimuleren. Gaandeweg hebbben we deze kerndoelen steeds meer aangescherpt op basis van onze bevindingen uit verschillende playtest met de jongeren en co-creatie sessies met het hele team.
Gezamelijk hebben we besloten dat Spiegelstem moet gaan bijdragen aan de volgende aspecten:

doelen2.png

Hoe weten we of het werkt?
Met behulp van deze kerndoelen hebben we een eerste prototype van Spiegelstem ontworpen met verschillende ‘aktes’ waarbij elke akte een ander doel aankaart. Maar nu willen we natuurlijk testen of Spiegelstem ook echt het beoogde effect heeft. In ons onderzoek werken we voornamelijk met observaties en interviews, maar we willen deze ‘kwalitatieve’ inzichten ook zoveel mogelijk aanvullen met meer ‘kwantitatieve’ data die in cijfers is uit te drukken. Bij het zoeken naar de juiste metingen kwamen er echter al snel verschillende vragen naar voren zoals: “Met welke data kunnen we de veranderingen in gedrag en emotie het beste meten?” , “Hoe houden we bij wanneer, door wie, en hoe vaak de installatie wordt gebruikt?”, “Hoe kunnen we de privacy van participanten waarborgen?” en “Hoe zorgen we dat het verzamelen van gegevens niet te veel ten koste gaat van de tijd en energie van alle betrokken partijen?”.

Ingevulde Body Map van een kind (links). Output van een brainstorm tijdens een co-creatie sessie (rechts).

Ingevulde Body Map van een kind (links). Output van een brainstorm tijdens een co-creatie sessie (rechts).

Welke data kunnen we het beste gebruiken?
Spiegelstem heeft als een van de kerndoelen om jongeren meer tot rust te brengen. Om te kijken of Spiegelstem dit ook daadwerkelijk doet, kunnen we natuurlijk observeren hoe druk of hoe boos de jongeren zijn wanneer zij de Spiegelstem ruimte in gaan en wanneer ze de ruimte verlaten of we kunnen we vragen hoe ze zich voelen. Maar zouden we ook informatie kunnen verzamelen met de installatie zelf? Een van de mogelijkheden is om te kijken naar het verandering in volume, om te zien of ze wellicht langzaam aan steeds minder harde, onrustige geluiden maken. Maar misschien kunnen we ook een manier vinden om de verandering in bewegelijkheid in kaart te brengen, bijvoorbeeld door de loopsnelheid van jongeren te meten. Ook zijn we aan het nadenken over hoe we het beste een verandering in stemming kunnnen meten. Zo kunnen we bijvoorbeeld een stoplicht op de grond projecteren waarmee jongeren voor en na gebruik aan kunnen geven hoe ze zich voelen. Deze stoplichtmethode wordt al gebruikt op de zorglocaties en is dus al bekend voor de jongeren. Groen betekend rust, oranje is groeiende onrust en bij rood slaan de stoppen door.

Screenshot van een fictieve data-set die we hebben gebruikt om na te denken over welke data het beste verzameld kan worden en hoe deze output er precies uit zou kunnen zien.

Screenshot van een fictieve data-set die we hebben gebruikt om na te denken over welke data het beste verzameld kan worden en hoe deze output er precies uit zou kunnen zien.

In deze blog zijn slechts enkele voorbeelden gegeven van de vele uitdagingen die meespelen binnen het onderzoekstraject van Spiegelstem. Meten is misschien wel weten, maar je moet wel weten wat je kunt meten!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het Spiegelstem project? Houdt dan deze pagina in de gaten! Elke maand posten we namelijk een nieuwe blog waarin we steeds een ander aspect vanuit het multidisciplinaire team van Spiegelstem belichten.