Spiegelstem - Laat je emoties zien

Wat is Spiegelstem

Spiegelstem is een fysieke ruimte met interactieve lichtprojectie. Je “verft” door geluid te maken kleuren, lijnen en figuren op de projectievloer van de ruimte. Een camera en microfoon registreren alles wat je doet wat vervolgens wordt vertaald naar geprojecteerde visuele beelden.  Alles mag! Praten, neuriën, schreeuwen, stampen: elk geluid produceert andere kleuren en texturen. Met je lichaam “stuur” je de verfkwast. Spiegelstem nodigt je op deze manier uit om je gevoel met je hele lichaam te uiten en te voelen. Spiegelstem reageert op je emoties: je wordt gezien en gehoord. Spelenderwijs creëer je een persoonlijk kunstwerk dat je met je eigen bewegingen en stemgeluid hebt gemaakt. Spiegelstem leert jongeren emotieregulerende vaardigheden aan op een speelse en creatieve manier. Daarnaast biedt Spiegelstem de mogelijkheid voor begeleiders om in gesprek te gaan met jongeren over hun emoties a.d.h.v. een stemschilderij. Zodoende maken wij een kunstzinnige ervaring relevant binnen een zorgcontext. Spelen is gezond!

Waarom Spiegelstem?

Een steen in je maag hebben. Het gevoel dat je ontploft. Een rode waas van boosheid. We zijn onze emoties niet altijd de baas. Als je in een achtbaan van emoties zit is het soms moeilijk om je eigen ‘ik’ terug te vinden. Een uitlaatklep kan helpen. Ergens tegenaan schoppen, tegen iemand schreeuwen, dikwijls ventileren we onze emoties niet op de meest constructieve manier. Voor sommige jongeren is dit extra moeilijk. Ze hebben last van onrust en agressie en behoeven extra zorg omdat hun emoties moeilijk te verstaan en niet handelbaar zijn voor de naaste omgeving. Emoties die ze niet onder controle hebben, niet kunnen of weten uit te drukken en waar ook geen plek voor bestaat om er uiting aan te geven.

Cocreatie

De cocreatieve manier van werken betekent dat input vanuit alle betrokken partijen en ieders specialisme in het hele team gedeeld wordt en dat ieders input gelijkwaardig relevant is voor het bepalen van de ontwerpdoelen. Om tot cocreatie te komen werken we met creatieve interventies: een brainstorm is hierin geen stoffige, talige aangelegenheid, maar een prikkelende bijeenkomst gericht op het aanwakkeren van out-of-the-box denken. Hiertoe schuwen we het gebruik van kunstzinnige tools niet, juist ook om de creativiteit van onze zorgpartners en de doelgroep aan te spreken en de fantasie te stimuleren.

Spiegelstem in ontwikkeling:

De afgelopen twee jaar heeft Monobanda in co-creatie met zorginstelling Pluryn, de Kingmaschool voor speciaal basisonderwijs en gedragswetenschapper Dr. J.W. Weerdmeester gewerkt aan deze kunstzinnige ervaring waarin emoties op een positieve manier onder de aandacht gebracht worden. Gemaakt voor én samen met een doelgroep waarbij kunst en cultuurbeleving niet vanzelfsprekend is en het vaak ten onrechte over het hoofd wordt gezien. Om deze jongeren daadwerkelijk toegang te geven tot Spiegelstem moet de installatie een integraal onderdeel worden van het huidige zorgaanbod.


Samenwerkingspartners:

  • Dagbestedingscentrum
    “Pluryn” (Maarsbergen)

  • SBO “de Kingmaschool” (Amersfoort)

  • Orthopedagogisch dagcentrum "de Trampoline" (Amsterdam)

Team:

  • Simon van der Linden (concept)

  • Rian Evers (project management)

  • Dr. Joanneke Weerdmeester (research)

  • Faye Holdert (Projectassistent)

  • Niki Smith (Executive producer)

  • Beer van Geer (programmeur)

  • Jesse van Leeuwen (programmeur)

  • Neander Giljam (programmeur)

  • Titouan Millet (Visual programmeur)

  • Fedde ten Berge (stem programmeur)

Spiegelstem is mede mogelijk gemaakt door: