Timbre in de Klas

Timbre in de Klas is een mediakunstproject waarbij kinderen op een wel heel bijzondere manier spelen met de stem: door er mee te schilderen!

Timbreindeklas_compilatie.jpg

Wat is Timbre in de Klas?

Timbre in de Klas is een interactief spel dat bestuurd wordt met de stem. Het spel transformeert stemklanken van de kinderen naar vormen en kleuren op een digitaal scherm.

Als hoogtepunt maakt de klas gezamenlijk een stemschilderij: een kunstwerk geheel met de stem gemaakt.

Hoe werkt Timbre in de Klas?

Timbre in de Klas wordt uitgevoerd door een stemcoach, die de connectie vormt tussen de klas en het spel. Samen met de Digigent (digitale dirigent), die op het scherm van het spel te zien is, helpt de stemcoach de kinderen met het spelenderwijs verkennen van de mogelijkheden van de stem.

Met hun stem maken de kinderen geluiden in hun eentje, in groepjes of met de hele klas. Zo krijgen ze de kans om zichzelf te uiten, maar leren ze ook het belang van goed naar elkaar luisteren.

Een workshop duurt 45 minuten en kan worden uitgevoerd in een schoollokaal, of in een ruimte in een museum of bibliotheek.

Waarom Timbre in de Klas?

In het dagelijks leven gebruiken we de stem voornamelijk als communicatiemiddel, om woorden uit te spreken. Maar durf je ook andere dingen te doen met je stem? Sta je er wel eens bij stil dat de stem iets heel unieks is, iets waarmee je creatief kan zijn?

Timbre in de Klas biedt een veilige omgeving die aanzet tot expressie en experiment. Als mediakunstproject helpt het kinderen ook met het ontwikkelen van creativiteit en digitale vaardigheden; eigenschappen die in de 21ste eeuw erg belangrijk zijn en op steeds meer scholen een centrale plek innemen. Timbre in de Klas helpt leerlingen deze vaardigheden te ontwikkelen

“Monobanda heeft aan het begin gestaan van de ontwikkeling van mediakunstprojecten voor de basisscholen in de provincie Utrecht. Een ware pionier en een inspirerende partner voor Kunst Centraal om mee samen te werken.”

— Kunst Centraal, Utrecht

Timbre in de Klas iets voor jou?

Het afgelopen jaar heeft Timbre in de Klas met groot succes gedraaid op vele scholen in de provincie Utrecht en dit zal de komende jaren voortgezet worden.

Wij willen Timbre in de Klas graag aan meer kinderen in de middenbouw (groep 3, 4 en 5) aanbieden. Daarom zijn we ook op zoek naar samenwerkingspartners naast Kunst Centraal.

Monobanda biedt de materialen en kennis voor het uitvoeren van Timbre in de Klas. Organisaties kunnen Timbre in de Klas aanbieden binnen eigen regio en kunnen zelf coaches aanstellen die helpen met het uitvoeren van het project.

Neem gerust contact met ons op!

Timbre in de Klas: English text


In samenwerking met:
Kunst Centraal
Jesse van Leeuwen
Ab Wienk

Foto’s: Marieke Duijster
Muziek: I am Robot and Proud
Video: Gabriel Eisenmeier & Bas Vermolen